Fikon


Våra sorter är de ”riktiga” fikonen som får ätliga frukter. Bladen är vackra och frukterna söta. Sorterna är självfertila. 

  • Bevattning

Vattna måttligt och gödsla sparsamt under växtperioden. Använd gärna s.k. citrusjord om du odlar i kruka, annars mullhaltig, väldränerad, lätt ler- och sandblandad trädgårdsjord.

Fikonbladen är stora och avdunstar mycket vatten varma dagar, så plantan behöver mycket vatten. Låt den inte torka ut. Vattna gärna med utspädd flytande näring vid varje vattning under sommaren.

Om fikonträdet får gula blad är det vanligen ett tecken på övervattning. Under vinterförvaringen vattnar du fikonet lite och sällan. Jorden ska bara hållas knappt fuktig. Plantan behöver inte så mycket vatten då, eftersom den står svalt och mörkt och har tappat sina blad.

  • Plantering

Plantera i kalkrik och väldränerad jord. Har du ditt fikon i kruka kan du gärna blanda i stenmjöl och lecakulor. Leca är ett bra sätt att få ner vikten på jorden och öka den värmehållande kapaciteten.

Krukan du planterar i ska inte vara för stor, hellre så att plantan står lite trångt, för att producera fruktämnen hellre än växa till sig i skotten. Det är viktigt att krukan har dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort.

  • Omplantering

Planterar om gör du vart annat eller vart tredje år.

Fikon i kruka kan gärna stå lite trångt och helst i lerkruka. Det här är en växt som svarar bra på rotbeskärning, då det ökar fruktsättningen. Och den har väldigt expansiva rötter, det vet de som haft fikon i växthus. Där gäller det att hålla efter rotskotten med spaden så den inte fyller all jord. Vid omplantering i kruka gallrar du bland de grövsta rötterna, efter att ha blötlagt hela rotklumpen ordentligt. Det blir en föryngring av rotsystemet som trädet mår bra av. Plantera sedan tillbaka trädet i samma kruka med ny jord.

  • Övervintring

Fördelen med fikon jämfört med andra medelhavsväxter är att de fäller bladen på vintern och därför kan övervintras på vilket som helst frostfritt ställe, de behöver inget ljus. Så en hörna av garaget går bra, så länge det inte är för varmt där inne. En temperatur på omkring +5-10 grader är bra.

Fikon odlas i växthus om man kan hålla några plusgrader där. Annars är det bättre att odla i en stor kruka som tas in i ett svalt utrymme som under vintern håller ca 5 grader, som uterum e.d. ‘Desert King’ kan övervintra ute i varmt läge i sydligaste Skåne och zon 1. Annars är det bäst att odla fikon i kruka och ta in det i ett uterum eller liknande svalt ställe. 

I normal rumstemperatur trivs plantan inte då den kräver en kall viloperiod på vintern. Har du ett inglasat uterum så är det en utmärkt plats för fikon. Fikon kräver endast mycket lite vatten under vintern men behöver desto mer under sommaren. 

  • Stamma upp en buske

I första hand tar man bort grenar som redan burit frukt för att stimulera ny fruktsättning. Vanligen klipper man fikon på våren innan det satt igång, men i alla fall bör man beskära fikon när det är i vila, annars kan det börja blöda. 

Klipp ovanför en utåtriktad knopp för att få ut grenarna från stammen. Fikonträd får inte klippas på vårvintern, eftersom de då kan blöda. 

Blir bladverket alltför stort och krukan besvärlig att flytta måste du beskära grenarna. Gör det helst när trädet är i vila, för fikon är en blödare. Man kan beskära långa skott ner till 3-4 ögon. Årsskott som inte har fruktanlag kan pinceras på sommaren.

  • Frukter

Frukterna på våra nordiska adriafikon bildas utan föregående befruktning, till skillnad från dem på varmare breddgrader, som kallas smyrnafikon, som har hjälp av en liten stekel som sköter befruktningen. Fruktämnet bildas föregående säsong och ser ut som små ärtor i bladvecken.

  • Förökning

Att föröka fikon är mycket enkelt, Ta en 10-15 cm lång grenbit, stick ned den i en kruka med plantjord (med ett dräneringslager i botten), vattna lite och vänta. Eventuellt kan du trä en genomskinlig plastpåsen med lufthål över krukan. Det kan ta några månader innan den sätter blad. Förvara den svalt över vintern och plantera ut den nästa vår.

  • Användning och Skörd

Fikon måste skördas när precis när de mognar. De ska då hänga ned, ha mjuknat något och fått skrynkligt skal, eventuellt kan man ana en droppe saft i fikonets “öga”.
Färska fikon är känsliga och har kort hållbarhet. De passar bra som dessert med vispgrädde och glass. Låt dem eventuellt dra i cognac några timmar före serveringen.
Torkade fikon (i sverige vanliga kring jul) kan lagras väldigt länge. Det är även möjligt att göra fikonpasta.

  • Bilder på mina fikon

11/8 2016 – trivs i solen

3/7 2016 – nyinköpta, 50kr/st på Ica Maxi